Sposoby na redukcję emisji GHG z rolnictwa
Chociaż rolnictwo odgrywa znaczącą rolę w emisji gazów cieplarnianych, to równocześnie ma wysoki potencjał w redukcji emisji gazów cieplarnianych. Redukcja emisji GHG może być uzyskana przez wprowadzanie szeregu zmian w systemie gospodarowania, takich jak:
- Redukcja emisji gazów cieplarnianych generowanych przez produkty roślinne i produkcję zwierzęcą, może zostać osiągnięta poprzez wprowadzanie do praktyki rolnictwa precyzyjnego. W rolnictwie precyzyjnym szczegółowo analizowane i dobierane jest nawożenie i ochrona roślin. Stosowane są również Systemy Wspomagania Decyzji, które poprawiają efektywność gospodarowania.
- Większość gleb rolniczych straciło od 50 do 70% ich pierwotnej puli organicznego węgla w glebie, istnieje więc potencjalna możliwość „powtórnego zmagazynowania” dwutlenku węgla z atmosfery w glebie. Można efekt ten osiągnąć przez poprawę technik uprawy, wprowadzanie do uprawy roślin o wysokim potencjale sekwestracji węgla w glebie takich jak rośliny motylkowe, trawy, stosowanie nawozów organicznych.
- Produkcja roślin na cele energetyczne orz wykorzystanie biomasy rolniczej na cele energetyczne.
- Przejście na alternatywne źródła energii w gospodarstwie, które zmniejszają zależność od opartych na węglu źródłach energii (np. kogeneracja).
Nasze zobowiązania
Zmiany klimatu i odnawialne źródła energii stały się priorytetami Wspólnej Polityki Rolnej. Polska jako kraj członkowski Unii Europejskiej została zobowiązana do wprowadzenia w życie Dyrektyw o promocji odnawialnych źródeł energii. Dyrektywa ta dotyczący między innymi zwiększenia ilości stosowanych paliw pochodzących ze źródeł odnawialnych, co ma się przyczynić w znacznym stopniu do zmniejszenia emisji CO2 jak również do zwiększenia sekwestracji węgla w glebie.